Kivi elää

Kesäkuinen räntäsade ei estä pihanrakentajaa jatkamasta hommiaan vasta valmistuneen kiinteistön tontilla.

Pipo päähän ja töihin. Puutarhayrittäjä Harri Pohjalainen viimeistelee kivimuuria ja tasoittelee kunttamattoa rivitalon takapihalla harmitellen kevään kylmyyttä. Se on hidastanut ja hankaloittanut puutarhurin hommia, mutta ei estä niitä. Kasvit ovat sitkeitä, miksi ei siis myös niiden istuttajat.

Eikä kyse ole pelkästään kasveista.

Kivi herää eloon Harri Pohjalaisen suunnitelmissa ja käsissä. Kovat materiaalit – luonnonkivet ja kivituotteet – antavat pihalle ja puutarhalle ryhtiä, istutukset pehmeyttä.

Kivi inspiroi Pohjalaista persoonallisiin ja vaikuttaviin piharatkaisuihin. Ei siis mikään ihme, että myös hänen yrityksensä nimi on Kalliotaivas.

Tämän päivän pihan tulee olla paitsi näyttävä ja kaunis katsella, myös helppohoitoinen ja usein myös luonnonläheinen. Kivimateriaalit, kuntta ja puuvartiset kasvit täyttävät näitä vaatimuksia.

Paitsi kivitaitaja Harri Pohjalainen kertoo olevansa ennen muuta pihasuunnittelija, rakennustöihin hän osallistuu nähdäkseen suunnitelmiensa toteutuvan ympäristössä.

Valtaosa työkohteista on olemassaolevien pihojen ja puutarhojen uudistuksia, mutta joukkoon mahtuu myös uudiskohteita – sekä asuin- että yrityskiinteistöjä.

Monet rakentajat ovat Kalliotaivaan vakioasiakkaita. Yksi näistä on Loistokotien Jari Niskavaara, jonka kanssa yhteistyö alkoi vuonna 2014 yrittäjäperheen vapaa-ajan asunnon tontin ja pihan toteutuksella. Tämän jälkeen Kalliotaivas on suunnitellut kaikki uusien Loistokotien pihat.

Loistokodit kuuluu niihin asiakkaisiin, joiden rakentamiin kiinteistöihin Pohjalainen tekee yksityiskohtaiset pihasuunnitelmat, mutta osallistuu itse rakentamiseen tuskin lainkaan.

– Jarilla on nohevat rakentajat, jotka pystyvät toteuttamaan suunnitelmia itsenäisesti, Pohjalainen kuittaa.

Kesäkuussa 2017 rakennetaan Loistokotien pihoja Palokan Kotipolulla. Ensimmäisten asuntojen pihassa puut ja pensaat nauttivat ensimmäisistä lämpimistä kesäpäivistä, seuraavissa pihoissa Kalliotaivaan ideat parasta aikaa siirtyvät paperilta luontoon.

Ps. Yrityksen nuoresta iästä huolimatta Kalliotaivas ja Harri Pohjalainen on palkittu jo kahdesti, vuosina 2011 ja 2014, valtakunnallisessa Vihertaitaja-kilpailussa.

Start typing and press Enter to search